TechVillan WIMMA -hankkeella vauhtia digitalisaatioon

WIMMA -hankkeessa tuetaan yritysten digitaalista uudistumista sekä pk-yritysten uuden liiketoiminnan luontia digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen. Tarkemmat tiedot täältä.

Ajankohtaista

Älykiuas sai uuden mallin Innokoneessa

Innokoneessa kehitettiin Saunasampo Oy:lle kahdella puhaltimella varustettu tehokkaampi kiuas. Samalla kehitettiin valmistusprosessia, minkä ansiosta tuotteen sarjavalmistusvalmius parani ja tuotekustannukset laskivat.

 

Hämeenlinnalainen Saunasampo valmistaa energiaa säästäviä älykiukaita, jotka kootaan asiakkaan toiveiden mukaisesti Hämeenlinnassa sijaitsevassa tehtaassa. Älykiukaan on kehittänyt 80–90-lukujen vaihteessa yrityksen omistaja Tapio Yli-Kovero.

Älykiuas säästää sähköä ja saunan rakenteita
Saunasammon Älykiukaassa on kiuaskivien optimaalista lämpötilaa ylläpitävä kiertoilmapuhallin, jonka avulla kiuas on aina toimintavalmis: kun kansi avataan, kiuaskivien läpi puhallettava saunailma lämpenee nopeasti. Näin Älykiuas tuottaa halutut löylyolosuhteet nopeasti, eikä koko saunaa tarvitse pitää kuumana jatkuvasti. Kiuas pitää tyhjän saunan peruslämmön reilussa neljässäkymmenessä ja kannen auettua saunominen voidaan aloittaa heti.

kiuas_web

Saunasammon ekologisella Älykiukaalla on monia merkittäviä etuja: Sähkönkulutus on merkittävästi pienempi, saunarakenteet eivät kuumene turhaan eikä niiden jatkuvaan lämmittämiseen kulu turhaa energiaa. Tämän vuoksi myös lauteiden ja paneeleiden käyttöikä lisääntyy vuosilla. Siinä missä tavallinen kiuas korventaa saunan paneeleita koko ajan, on Älykiukaalla varustettu sauna kuuma vain silloin, kun siellä on saunojia. ”Tällaisessa käytössä Älykiuas säästää yli puolet energian kulutuksesta ja mikä merkittävintä, se pidentää paneelien vaihtamisvälin moninkertaiseksi”, kertoo Tapio Yli-Kovero Älykiukaan hyödyistä.

Älykiuas on parhaimmillaan sellaisessa käytössä, jossa saunaa tarvitaan satunnaisesti pitkin päivää. Käytännössä parhaita käyttökohteita ovat julkiset tilat ja paikat, joissa saunotaan epäsäännöllisesti, kaksi- ja kolmivuotyöpaikoissa sekä kylpylöissä ja kuntosaleissa. Esimerkiksi Tervakosken uimahallissa Älykiuas säästää sähköä ja on saanut paljon positiivista palautetta lempeistä löylyistä.

Tuotekehitykseen hyvä kumppani
Yli-Koverolla on hyviä kehittämisideoita pilvin pimein, mutta ongelmaksi osoittautuvat usein liian pienet tuotekehitysresurssit. ”Näin pieneen yritykseen ei voida hankkia kokopäiväistä suunnittelijaa ja erilaisia ohjelmistoja tuotekehitystä varten”, Yli-Kovero huomauttaa. Niinpä Yli-Kovero tarttui puhelimeen ja soitti Innoparkiin projektipäällikkö Timo Kärpälle, kun näki Hämeen Sanomissa jutun EU-rahoitteisesta Innokone-hankkeesta. Innokoneen ajatuksena on nimenomaan auttaa pk-yrityksiä tuottamaan hyvistä ideoista toimivia tuotteita.

saunasampo_webInnoparkin Timo Kärppä (vas.) ja Saunasammon Tapio Yli-Kovero esittelevät Innokoneessa kehitettyä uutta kiuasmallia. 

Yli-Koverolla oli mielessään selvä kehitysidea uudesta tehokkaammasta kiukaasta, jossa yhden puhaltimen sijaan lämmintä ilmaa on pyörittämässä kaksi puhallinta. Idea täytyisi tuotteistaa ja samalla koko tuoteperheen valmistuskustannuksia alentaa. Kehitysprojektille vedettiin linjat yhteistuumin ja nyt uuden kiukaan protoversiota jo testataan.

Kehitystyöllä laajempi merkitys
Uuden tuotteen lisäksi kehitysprojekti on tuonut Saunasammolle myös muita selviä kustannusetuja. Suurin hyöty yritykselle on siitä, että uuteen kiukaaseen suunnitellut rakenteen parannukset voidaan siirtää myös muihin Saunasammon kiukaisiin. ”Aiemmin kiukaat ovat vaatineen paljon sähköasennuksia. Jatkossa asennukset voidaan tehdä helpommin, esimerkiksi vanha kiuas voidaan vaihtaa uuteen helpommin ilman ylimääräisiä asennustöitä”, selvittää Yli-Kovero.

Yli ”kuolemanlaakson”
Innokoneessa tehty yhteistyö on ollut antoisaa sekä Saunasammolle että Innoparkille. ”Innokoneen paras puoli on ollut auttaa yrittäjää pääsemään tuotteen kanssa pahimman kuolemanlaakson yli”, kertoo Yli-Kovero ja huomauttaa, että yhteistyötä haluttiin jopa laajentaa, koska kokemukset olivat niin hyviä.

Timo Kärppä myhäilee vieressä tyytyväisenä ja toteaa, että Saunasammon kehitysprojektissa Innokoneen hyödyt ovat konkretisoituneet hyvin. ”Olemme halunneet Innokoneen avulla tehdä asiat pk-yrittäjälle mahdollisimman helpoksi. Me hankkeen työntekijät hoidamme kehitysprojektin toteutuksen ja siihen kuuluvan byrokratian, jotta yrittäjä voi keskittyä omaan tekemiseensä”, Kärppä tiivistää.

Yli-Koverolla on tapansa mukaan taas uudet ideat mielessä. Seuraava kehitysprojekti saattaa olla uusi pyöreä kiuasmalli, jossa voidaan hyödyntää nyt kehitettyjä toimintoja. Siihen saattaa liittyä myös uusi Innokone-projekti yhdessä Innoparkin kanssa. ”Edetään nyt kuitenkin askel kerrallaan, tehdään nämä projektit ensin valmiiksi ja katsotaan tilannetta myöhemmin uudelleen”, miehet toteavat lähes yhteen ääneen.

Lisätietoja:

  • Timo Kärppä, p. 040 869 7748, timo.karppa(at)innopark.fi
  • Saunasampo, toimitusjohtaja Tapio Yli-Kovero, p. 050 61331, info(at)saunasampo.fi
Viimeksi päivitetty 30.04.2014 10:33 | Palaute