TechVillan WIMMA -hankkeella vauhtia digitalisaatioon

WIMMA -hankkeessa tuetaan yritysten digitaalista uudistumista sekä pk-yritysten uuden liiketoiminnan luontia digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen. Tarkemmat tiedot täältä.

Ajankohtaista

Läpimenoajat alas! - Fokor kehittää tuotantoaan Innokoneessa

Innokoneessa selvitettiin, miten Fokor voisi tuottaa nopeasti asennettavia, kevyitä, mutta silti kestäviä koriratkaisuja.

Autokorituotantoon erikoistunut forssalainen Fokor on lähiaikoina panostanut voimakkaasti tuotteiden ja toimitilojen kehittämiseen. Vauhti on muutenkin kova, sillä yrityksen liikevaihto kaksinkertaistuu tänä vuonna. Forssalaisen Fokorin tuotevalikoiman muodostavat jalkakontit, kevyt- ja jakelukorit sekä ATP-luokitetut korit ja perävaunut. Fokor työllistää Forssassa noin 50 henkilöä ja yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 7,5 milj. €. Markkina-alueita ovat kotimaan lisäksi Skandinavia ja Baltian maat sekä Venäjä. Viennin osuus liikevaihdosta on noin 15 prosenttia.

Fokor_02
Forssalainen Fokor kehittää nopeasti asennettavia, kevyitä, mutta silti kestäviä koriratkaisuja.

Tuotteiden läpimenoajat lyhyemmiksi
Innokoneen ja Fokorin yhteistyö alkoi vuoden 2010 lopussa räätälöidyllä Innostep tapaamisella ja pian päästiin konkreettisiin kehitystoimiin. Fokorilla oli selvä tarve saada uusia lähtöjä tuotantoon ja tuotteisiin, sillä tiukka kilpailutilanne vaatii kehittämään omia toimintatapoja ja tuotteita jatkuvasti.

”Nyt on vastattava asiakkaiden odotuksiin ja päästävä niin kiinni markkinaosuuksiin. Tästä syystä Fokorissa panostetaan mm. kapasiteetin kasvattamiseen”, toteaa Fokorin toimitusjohtaja Hannu Peltomaa. Kapasiteettia ei kuitenkaan haeta lisää henkilöstömäärää kasvattamalla, vaan nimenomaan kehittämällä tuotantoa niin, että tuotteiden läpimenoajat lyhenevät.

Autot tulevat Fokorille suoraan valmistajalta ja Fokor rakentaa niihin asiakkaan toiveiden mukaiset korit. ”Auton on oltava mahdollisimman nopeasti valmiina – laadusta tinkimättä. Meille on tärkeää, että asiakas saa autot on mahdollisimman nopeasti tuottavaan työhön”, Peltomaa painottaa.

Nopeasti asennettavia, kevyitä ja kestäviä…
Fokorissa halutaan nopeuttaa läpimenoaikoja käyttämällä koreissa modulaarisia rakenteita sekä hyödyntämällä korirakenteen uusia kiinnitystapoja. Käytännössä se tarkoittaa, että Fokorin koriratkaisut ovat jatkossa nopeammin asennettavia, kevyitä, mutta silti kestäviä. Tätä varten Innokoneessa ryhdyttiin selvittämään ajoneuvon apurungon sarjavalmistusmahdollisuutta; tutkittiin apurungon uusia valmistusmenetelmiä, jossa optimoidaan rungon rakenne hyödyntämällä erikoislujia teräslaatuja. Apurunko on kuorma-auton lavarungon päälle asennettava lisärakenne, johon varsinainen korirakenne kiinnitetään.

Lisäksi Innokoneessa tutkittiin termokorien nurkkarakenteiden uutta valmistuksellisesti tehokkaampaa liittämismenetelmää. Selvitystyön seurauksena Fokor suunnittelee hankkivansa tuotantoonsa uusia työstökoneita.

Fokor_01
Hannu Peltomaa (vas.), Kimmo Kerälä ja Timo Kärppä kävivät läpi yhdessä toteutetun kehittämisprojektin tuloksia. 

Koekappaleet ja testaus
InnoSteel Factoryn (ISF) toteuttama selvitystyö valmistui kesäkuussa 2011 ja Fokorilla ollaan oltu sen sisältöön tyytyväisiä. Selvityksen jälkeen edessä on koekappaleiden teko ja testaaminen. ”Selvitys antoi meille hyvä suuntaviivat ja se vahvisti käsitystämme siitä, että uusilla liitostekniikoilla voidaan nopeuttaa tuotteiden läpimenoaikaa huomattavasti,” Peltomaa kertoo. Kehitystyön suurimmat hedelmät odottavat siis vielä tulevaisuudessa.

Kehittäminen on jatkuvaa 
Selvityksen lisäksi Fokorissa on oltu tyytyväisiä Innokone-hankkeen ketteryyteen ja yhteistyön sujuvuuteen. ”Ilman Innokonetta emme olisi voineet edetä kehitystyössä tällä aikataululla”, Peltomaa myöntää. Isoin sysäys yhteistyöhön oli Innoparkin suora yhteydenotto ja avun tarjoaminen.

Ja kuten usein käy, hyvät kehityshankkeet johtavat jatkuvan kehittämisen ”putkeen”. Nyt tehty yhteistyö sujui niin jouhevasti, että Fokor ja Innokone suunnittelevat jo seuraavia yhteisiä kehityshankkeita.

Innokone-hanke on kolmivuotinen ja sen rahoitusvolyymi on 1,75 miljoonaa euroa. Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) rahoittaa hanketta 1,2 miljoonalla eurolla, lisäksi hanketta rahoittavat Espoon, Helsingin, Hyvinkään sekä Hämeenlinnan kaupungit ja osallistuvat yritykset. Hanke on synnytetty työ- ja elinkeinoministeriön Osaamiskeskusohjelman (OSKE) avulla.

Lisätietoja:

  • Fokor, toimitusjohtaja Hannu Peltomaa
  • projektipäällikkö Timo Kärppä, p. 040 869 7748, timo.karppa(at)innopark.fi
Viimeksi päivitetty 30.04.2014 10:34 | Palaute